Kansenongelijkheid bedreigt het onderwijs | Educto

Kansenongelijkheid bedreigt het onderwijs

"Als oud-leerkracht en ex-schooldirecteur raakt me dit enorm."

Leestijd: ~ 2 minuten

Kansenongelijkheid

De Onderwijsraad heeft gewaarschuwd dat de grote lerarentekorten ongelijk verdeeld zijn en de kansenongelijkheid vergroot, dit doen zij in het adviesrapport "Schaarste schuurt". 19 augustus 2023 verscheen de publicatie van een analyse van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) waarin grote regionale verschillen in leerlingaantallen worden voorspeld. Dit zal leiden tot een nog groter tekort aan leraren.

Hardnekkige problemen

De problemen zijn hardnekkig en zullen aanhouden tot 2030, waarna ze zelfs zullen toenemen. Afgelopen jaar was er in het basisonderwijs al een tekort van bijna 10.000 docenten. In het voorgezet onderwijs is bijna twee derde van de vacatures moeilijk vervulbaar. Op veel scholen is de nood hoog door het gebrek aan leraren. Lessen vallen uit of leraren moeten meerdere klassen tegelijk lesgeven.

Het ministerie van Onderwijs verwacht dat de problemen in het basisonderwijs in de Randstad, en dan met name in de vier grote steden en Almere, het grootst zullen zijn.

De Onderwijsraad benadrukt dat het werven van voldoende leraren de prioriteit moet blijven, maar erkent tegelijkertijd dat grote tekorten jarenlang een realiteit zullen zijn. "Scholen moeten uit de improvisatiestand komen en zich structureel anders organiseren", aldus Edith Hooge van de raad. Dit vereist pijnlijke keuzes.

De Onderwijsraad stelde afgelopen juni dat het lerarentekort niet alleen een probleem is van scholen die hier het hardst door worden geraakt. Ook benadrukte het adviesorgaan dat dit de kansenongelijkheid in het onderwijs niet verder mag vergroten. „Tegengaan van sociale ongelijkheid moet daarom meewegen bij de keuzes voor en uitwerking van handelingsopties”, adviseerde de Onderwijsraad om die reden.

Educto is er voor ieder kind

Dennis de Graaff, oprichter van Educto zegt hierover: "Als oud-leerkracht en ex-schooldirecteur raakt me dit enorm. Deze situatie gaat in tegen de roeping en passie van leerkrachten en schoolbestuurders om alle leerlingen goed te begeleiden in hun leerproces en extra te ondersteunen als het tegenzit. Vanuit de gedachte dat ieder kind zoveel mogelijk gelijke kansen moet krijgen om zijn of haar talenten te kunnen ontwikkelen, ben ik ruim 16 jaar geleden Educto gestart. Mijn hart gaat sneller kloppen van elk succesverhaal van ieder kind. Ik werk vanuit die missie met veel passie."

Wil jij ook kinderen ondersteunen en in hun kracht zetten? Lees dan hier eens verder. Ook leerlingen op jouw school willen wij graag een stapje verder helpen. Neem je een kijkje hoe wij dat doen? Je kunt hier de ondersteuningsmogelijkheden bekijken.

Gerelateerde verhalen

Werkdruk Verminderen in Grotere Klassen: Een Balans Vinden
Leestijd: ~ 1 minuut
Ben jij mijn nieuwe collega?
Leestijd: minder dan 1 minuut
Personeelstekort groeit en is onevenredig verdeeld
Leestijd: ~ 1 minuut

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!